"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за виділення безпрецедентного пакету озброєнь, почали розповідати про те, що насправді підтримка Америки негативно позначиться на Україні й українцях...

"Заграница нам поможет"

Судячи з усього, вся російська пропаганда була впевнена, що пакет військової допомоги через палату представників конгресу США не пройде. Засновник терористичного батальйону "Восток" Олександр Ходаковський, нині один із начальників "управління Росгвардії по ДНР", із цього приводу глумливо протиставляв путінську диктатуру всьому цивілізованому світу. "Все-таки демократія - сильна штука. На тлі безперервних звуків стрілянини авторитарний режим перестилає дороги, готується заводити російські банки, торговельні мережі та нових телефонних операторів, водночас продовжуючи нарощувати військове виробництво... А світочі демократії загрузли в дискусіях: давати гроші чи не давати. Дивишся на Україну і розумієш: у таке д... мо ще треба було примудритися вляпатися", - виклав він свою думку у себе в Телеграм. 

Мабуть тому ухвалення нижньою палатою американського парламенту рішення про виділення Україні фінансової та військової допомоги застало представників окупаційної влади і більш-менш "офіційні" ЗМІ зненацька. Ситуацію частково врятували численні містечкові "політологи", "експерти" та інші блогери і "воєнкори". Саме вони, не чекаючи інструкцій згори, безпомилково вгадали необхідну тональність своїх публікацій. 

По-перше, вони спробували пояснити, чому не виправдалися надії на трампістів-республіканців і Україна, нехай із більшим запізненням, але все ж отримала американську допомогу. Уся справа, вирішили місцеві фахівці з міжнародних відносин, у зраді спікера палати представників Майка Джонсона "через його співпрацю з демократами".

"Його чи то залякали, чи то шантажували, але він пішов на повідку в демократів", - з розумним виглядом міркують автори одного з донецьких Телеграм-каналів.

Потім донецькі "експерти" почали робити хорошу міну при поганій грі і всіляко доводити, що пакет військової допомоги від США - це... погано для України і добре для Росії. "Сподіваюся, хохли зрозуміли, що новий пакет допомоги від США (який набагато менший за попередні) ухвалено відразу після закону про мобілізацію, підписаного Зеленським. Тобто це натуральна угода з продажу тимчасово живого товару", - написав блогер-українофоб під ніком "Старше Едди". 

Дехто "Старий шахтар" теж спробував пояснити, чому західна підтримка насправді це погано. "Це найбільш безперспективне вкладення коштів. Україна ніколи не виграє війну з цими грошима, їх недостатньо для чергового контрнаступу, з цими коштами вона зможе відбиватися якийсь час... Судячи з минулих траншів, десь близько року... Протягом цього часу будуть руйнуватися українські міста, війна збере кілька врожаїв життів, територія колишньої України дедалі більше буде ставати мертвою неживою зоною, диким полем", - запевнив він, що американський пакет допомоги не зупинить російських варварів. 

Звичайно ж, коментарі щодо рішення палати представників Конгресу США не обійшлися без головного російського жупела про те, що головною метою "СВО" є "денацифікація" України. Один із місцевих ТК зробив "геніальне" відкриття: "Військова допомога Україні від США була погоджена в день народження Гітлера. Збіг? Не думаємо".

"В бой идуть одни старики"

Тим часом уже згадуваний Олександр Ходаковський однозначно відмовив російській молоді, включно з насильно включеними до її складу молодими людьми окупованого Донбасу, у праві обирати своє майбутнє.

"Напередодні чотирнадцятого року... поклоніння Заходу і його цінностям сягнуло у нас рівня "самозречення". Це поклоніння пронизувало все наше життя від простого до складного: від музики, фільмів, шмоток і тачок - до "свободи і демократії",- засудив він спроби РФ стати частиною цивілізованого, вільного і демократичного світу.

Винні в цьому, на думку Ходаковського, росіяни молодого і середнього віку. "Цілі покоління виросли на імпортній "жуйці" і не розуміють, чого ми від них хочемо",- жахається він.

Виправити ситуацію, впевнений бойовик, зможе тільки старше покоління, виховане за часів СРСР. "Вся надія зараз на "старих" - на тих, хто ще читав паперові книжки. Ми повинні встигнути, поки ще живі й дієздатні. Подорослішали на зламі епох, ввібрали в себе все світло і всю темряву нашої історії, зуміли щось зрозуміти в цьому житті важливого - ми повинні встигнути закласти основи майбутньої Росії, здатної до самостійного плавання",- запропонував він зробити майбутнє Росії схожим на її минуле.

До речі, у своєму наступному пості Ходаковський визнав, що заради своєї нової батьківщини йому постійно доводиться брехати. "Бути одночасно офіційною особою і людиною не завжди просто: щоразу доводиться озиратися, чи не суперечать твої людські погляди і реакції нормам поведінки, прийнятим в офіційному середовищі. Але сьогодні... думати потрібно не про комфорт існування і свободу висловлювань, а про те, де і в чому ти можеш бути максимально корисним своїй землі і своїм людям. Заради цього доводиться іноді наступати на горло своїй лебединій пісні", - зізнається він, що часто пише і говорить зовсім не те, про що думає насправді.

Але, заспокоює він себе, "у царині свободи слова можна все сміливо надолужити, коли закінчиться війна - мемуари ніхто не скасовував".

 

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті